Käsiteollisuus 10 / 1915.
Värjäysohje ruskeille villalangoille.
160 gr alunaa.
60 gr punaista viinikiveä.
10 kiloa kivisammalta.
Värit laskettu yhtä lankakiloa kohti.
Viinikivi survotaan ja pannaan värikattilaan vähään veteen kiehumaan ¼ tunniksi. Sitte pannaan aluna sulamaan, jonka jälkeen heti lisätään vettä, niin että langat saavat väljästi tilaa (noin 40 litraa vettä 1 lankakilolle). Tähän haaleeseen alunaviinikiviveteen pannaan puhtaiksi pestyt, kosteat, hyvin väännetyt ja pkepeille pujotetut lankavyyhdet, joita on ahkeraan käännettävä, että väriliemi saa vaikuttaa vyyhden joka osaan. Langat keitetään s. o. puretetaan tässä ½ tuntia (siitä ajasta laskien, kun väriliemi on tullut kiehumakohtaan). Langat väännetään puretusvedestä ja pannaan kivisammal puuroon. Kivisammalliemi valmistetaan seuraavasti: Sammalet pannaan kylmään, runsaaseen veteen (70-80 litraa) edellisenä päivänä yöksi likoomaan. Aamulla keitetään niitä, tässä samassa liotusvedessä, noin tunnin ajan. Tähän puuroon pannaan langat kiehumaan 2 tunniksi, jolla ajalla niitä on usein käänneltävä, että tulisivat tasaisiksi värissä. (Sammalveteen pantaessa täytyy kepit poistaa lankavyyhdistä, että vyyhdet kokonaan ovat sammalliemen peittäminä.) Jos langat tahdotaan saada tumemmmiksi, niin voi ne jättää värikattilaan jäähtymään. Sitten ravistetaan sammalmuruset pois langoista ja huuhdotaan ensin kylmässä vedessä ja pannaan hetkeksi valumaan, sitten jotensakin lämpimässä saippuavedessä ja lopuksi lämpimässä puhtaassa vedessä, jonka jälkeen lanagt väännetään mahdollisimman kuiviksi ja ripustetaan kepeille kuivumaan. - Lankoja värjätessä on varottava, etteivät langat pääse vanumaan eikä sotkeutumaan.
A. H.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti