Coloriasto on väriaiheisten tekstien (ja kuvien) verkkoarkisto
(Archive for colour themed articles and images)
INDEX: coloriasto.net
16.7.08
Kodin maaliopas - Lyhyt opas kodissa esiintyviä maalaus- ja korjaustöitä varten.
KODIN MAALIOPAS
LYHYT OPAS
KODISSA ESIINTYVIÄ
MAALAUS- JA KORJAUSTÖITÄ VARTEN
julkaisija:
TIKKURILAN TEHTAAT
VERNISSA- VÄRI- JA LAKKATEHDAS
Omistaja:
A.B. Schildt & Hallberg O.Y., Tikkurila
[---]
SISÄLTÖ:
Johdanto
Siveltimet ja niiden hoito siv. 3
Värien hoito ja säilytys » 4
Maalattavan pinnan puhdistus » 4
Ohjeita siveltimiin ja sivelyyn nähden » 5
Kuivumisaika » 5
Käsittely ja hoito:
Lattioiden » 5
Kynnyksien » 6
Jalkalistojen » 6
Parketin » 6
Linoleumin » 7
Pahvilattioiden » 8
Kiillotusvaha » 8
Katot » 8
Huonekalut:
Vahatut
Petsatut
Kiillotetut » 9
Lakatut » 10
Tammiset huonekalut » 10
Tuolit, penkit » 10
Maalatut » 10
Uudet kalustot » 11
Vahakiillotusmenetelmä » 11
Selluloosamenetelmä huonekaluja varten » 11
Dicco Emali » 12
Dicco Huonekalulakka N:o 1043 » 12
Dicco Kiiltoliuos N:o 335 » 10
Dicco Metallilakka N:o 1036 » 14
Maalaus :
Ruokakomerojen » 13
Keittiön, kylpyhuoneen » 13
Ikkunain, ovien » 13
Ikkunapenkkien, -lautojen j.n.e. » 13
jääkaapin » 13
Kylpyammeiden » 13
Vesisäiliöiden » 14
Puutarjottimien » 14
Metalliesineiden » 14
Peltiuunien » 14
Uuninluukkujen » 15
Lämpöpatterien » 15
Sekalaista:
Liimaväri » 15
Tip-Top nahkaväri » 16
Kolibri Hattulakka » 16
Tahrojen poistaminen » 16
[---]
Kodin maaliopas.
Lyhyt opas kodissa esiintyviä maalaus- ja korjaustöitä varten.
Huonekalujen ja sisustuksen maalauksessa käytetyt kauniit, iloiset värit tekevät kodin viihtyisäksi, siistiksi ja miellyttäväksi. Eivätkä ne merkitse tuhlaavaisuutta, vaan päinvastoin oikeata ja viisasta taloudellisuutta. Sillä värit eivät ole ylellisyystarvikkeita. Ne ovat välttämättömän tarpeellisia. Ne suojelevat lattioita, ovia, huonekaluja y.m. kulutukselta ja liian aikaiselta turmeltumiselta sekä ovat suuresta merkityksestä hygienisessä suhteessa.
Jos värit valitaan tarkoituksenmukaisuutta silmälläpitäen ja vaaditaan aina ehdottomasti ensiluokkaisia, kestäviä tuotteita ja jos työvälineitä hoidetaan ja maalaustyöt suoritetaan oikealla tavalla, muodostuu kotimaalaus miellyttäväksi harrastukseksi -eikä vaivalloiseksi työksi. Ja paljon kustannuksia säästetään toimittamalla itse yksinkertaisemmat maalaus- ja korjaustyöt.
Seuraavassa teemme lyhyesti selkoa tärkeimmistä tämänkaltaisista töistä.
Aluksi annamme muutamia siveltimiä, värejä ja maalaustapoja koskevia neuvoja.
Siveltimet ja niiden hoito.
Kotimaalaustarpeisiin on hankittava pyöreä pensseli eli sivellin, suurempia töitä varten n. 4-5 cm. ja pienimpiä
töitä varten n. 3 cm. läpileikkaukseltaan sekä n. 5-7 cm. levyinen n. k. tasottajasivellin eli »mutlari». Pyöreitä siveltimiä ostettaessa on parasta, pyytää valmiiksi sidottuja ja on tarkastettava, että ne ovat hyvin tehtyjä, niin etteivät harjakset irtaannu siveltäessä. Hienompaan värisivelyyn olisi käytetty, hieman kulunut sivellin kuitenkin parempi kuin aivan uusi, jonka karkeat harjakset tekevät juovia väripintaan. Jos uutta sivellintä ei ensin voida käyttää pohjamaalauksessa, jossa harjaksien latvat kuluvat hienommiksi, saavutetaan sama tulos hankaamalla sivellintä karkeaan hiekkapaperiin. On myös hyvä pestä uusi sivellin suovalla ja lämpimällä vedellä ennen käyttämistä.
Käyttämisen jälkeen sivellintä ei saa jättää kuivumaan, vaan se on heti huuhdottava puhtaaksi tärpätissä. Jos maalaustyö keskeytetään lyhyemmäksi ajaksi, esim. muutamaksi päiväksi, voidaan väriin käytetty sivellin asettaa puhtaaseen veteen. Parempi on kuitenkin asettaa sivellin astiaan, joka sisältää vernissaa ja tärpättiä, puoleksi kumpaakin. Lakassa käytetty sivellin on asetettava astiaan, jossa on esim. paloöljyä, mutta ei milloinkaan veteen, sillä lakkasivellin kovettuu vedessä. Selluloosalakassa. tai -värissä käytetty sivellin on joka käytön jälkeen heti huuhdottava puhtaaksi DICCO Thinnerillä.
[4]
Jos sivellin kuitenkin olisi kovettunut maalissa tai lakassa, pehmitetään se liuottamalla värinpoistonesteessä NOPSA, jonka jälkeen sivellin huuhdotaan puhtaaksi bentsiinissä. Kovettunut sivellin voidaan myös puhdistaa DICCO Thinner'issä.
Värien hoito ja säilytys.
Kotimaalitöihin tarvittavia värejä ja lakkoja on paras ostaa kaupoista valmiina. Halutun sävyisiä värejä saadaan erisuuruisissa purkeissa tarpeen mukaan. Kun väripurkki on avattu, on sitä ensin puupuikolla t.m.s. hämmennettävä niin että purkin pohjaan mahdollisesti vajonnut väri uudelleen sekoittuu. Väripurkkia ei pidä ravistaa, sillä silloin väriin muodostuu ilmarakkuloita, jotka myöhemmin voivat tulla esiin rumentaen maalatun pinnan. Kun maalaustyö on valmis, on purkin kansi suljettava hyvin ja purkki säilytettävä viileässä paikassa. Jos väriä on jäänyt purkkiin, jota ei voida sulkea ilmatiiviillä kannella, voi väriä säilyttää pitemmänkin ajan kaatamalla sen pinnalle vettä, joka kaadetaan pois kun väriä jälleen käytetään. Jos väripinnalle olisi ilman vaikutuksesta muodustunut nahantapainen kalvo on tämä hyvin huolellisesti poistettava esim. siten, että veitsellä irroitetaan kuori laidasta ja nostetaan varovaisesti pois. Muuten voi kuoren repeytyessä väriin sekoittua pieniä kuorihitusia, jotka rumentavat maalatun pinnan. Jos kuoren hitusia kuitenkin joutuisi väriin on parasta laskea väri suodatuskankaan lävitse.
Lakat ostetaan n.k. galloneissa. Sivelyä varten on lakka näistä kaadettava sopivaan puhtaaseen purkkiin. Jos lakka säilytettäessä nahoittuu, on nahka poistettava edellä selitetyllä tavalla.
Maalattavan pinnan puhdistaminen.
Yleinen sääntö maalaustyön suorittamisessa on, että maalattavan esineen pinta on puhdistettava mitä huolellisimmin pölystä, liasta, rasvatahroista y.m.s. Samoin on huolehdittava siitä, että huone, missä maalaus tapahtuu, on vapaa pölystä ja että siinä vallitsee tavallinen huonelämpö. Parhaiten tapahtuu pinnan puhdistaminen pesemällä se saippua- tai soodavedellä, jonka jälkeen se on huuhdottava puhtaalla vedellä sekä annettava kuivua hyvin. Vanhasta maalipinnasta on kaikki irtonainen tai lohkeileva maali huolellisesti raapittava pois.
Jos vanha maalipinta kokonaan on poistettava, tehdään tämä helpoimmin maaliaineiden
Pikapoistaja NOPSA'lla.
NOPSA on erittäin tehokas öljy-lakkojen, öljy- ja emalivärien sekä selluloosalakkojen ja -värien poistoneste. On ennen käyttämistä hyvin ravistettava.
NOPSAA sivellään pehmeällä siveltimellä tai trasselisudilla niin paksu kerros, kuin sitä pinnalla pysyy. Liuottaa vanhan väri- tai lakkapinnan niin, että se muutaman minuutin kuluttua helposti voidaan pyyhkiä pois terästasottajalla tai veitsellä. Jos vanha värikalvo olisi niin paksu, ettei se yhdellä kerralla liuotu pohjaan saakka, uudistetaan NOPSA-sively tarpeen mukaan. Kun vanha lakka- tai värikalvo näin on poistettu, pyyhitään pinta vielä hyvin puhtaaksi bentsiinillä ja on tämän jälkeen heti valmis uudelleen siveltäväksi värillä tai lakalla. NOPSA ei vahingoita puuta. On myös vaaraton käsille.
NOPSA on tulenarkaa, jonka vuoksi sitä ei pidä käsitellä lähellä avovalkeaa.
[5]
Siveltimiin ja sivelyyn nähden
on seuraava huomioitava:
öljyväriä sivellään pyöreällä siveltimellä. Värikalvo saadaan tasaisemmaksi ja kauniimmaksi, jos pinta lisäksi silitetään litteällä siveltimellä (mutlarilla) ensin poikittaisia, sitten puun syitten pituussuuntaan käyvin vedoin. Öljyväriä on siveltävä ohuesti ja hitain, levollisin vedoin.
Emalipohjaväriä sivellään muuten samalla tavalla kuin öljyväriä, mutta koska se kuivuu hyvin nopeasti, tulee sivelyn tapahtua nopeammin. Emalipohjaväriä saadaan kaupasta tahdasmaisena, ja on se ennen käyttämistä ohennettava sopivan sivelykuntoiseksi tärpätillä. Mitään muuta ohennusnestettä ei saa käyttää. Kuten tässä kirjasessa olevasta selostuksesta selviää, lisätään emalipohjaväriin toisinaan erikoistarkoituksia varten öljy-lakkaa.
Emalivärejä sivellään samoin pyöreällä siveltimellä, mutta on sively tehtävä hieman runsaammin sekä väripinta mutlarilla silitettävä hyvin tasaiseksi. Jos emaliväriä sivellään epätasaisesti, toisin sanoen, paikottain ohuelti, paikottain paksulti, voi tästä olla seurauksena, että väri rypistyy tai valuu.
Öljylakkoja sivellään myöskin pyöreällä siveltimellä, ja silitetään mutlarilla. Lakkasively on tehtävä kohtalaisen ohuesti, sillä jos lakka-kerrostuma on liian paksu, kuivuu se ryppyiseksi. Pienempiä pintoja kuten tuoleja y.m.s. voidaan kuitenkin sivellä kapealla mutlarilla.
Selluloosalakkojen ja värien sivelyyn on käytettävä pehmeätä, litteätä sivellintä (tasottajasivellintä eli mutlaria). Pyöreätä sivellintä ei pidä käyttää. Sivelinvetoja ei milloinkaan saa tehdä ristiin rastiin, vaan on ne tehtävä vain yhteen suuntaan, mieluimmin pitkittäissuuntaan, edestakaisin käyvin liikkein, sivelinveto sivelinvedon viereen, ja lakkaa on käytettävä runsaasti. Selluloosalakka ei nahoitu eikä rypisty. Lakan nopean kuivumisen vuoksi on sively tehtävä mandollisimman nopeasti. Kun väri on alkanut sitkistyä ei pidä enää siveltimellä kosketella sitä. Jos kaksi sivelyä on tarpeen, tehtäköön ne 1-2 tunnin väliajalla.
Kuivuminen.
Kun on tehtävä useampi sively peräkkäin tulee edellisen aina olla hyvin kuiva ennenkuin seuraava tehdään. Lakan tai värin kuivumisaikaa ei voida edeltäpäin tarkalleen määrätä, koska se riippuu ilman lämpö- ja kosteussuhteista. Sen vuoksi on maalaustyön tekijän itse kulloinkin vakuuttauduttava siitä, että sivelty väripinta on täysin kuiva, ennenkuin uusi sively tehdään, tai esine otetaan käytäntöön.
Tämän johdannon jälkeen käymme yksityiskohtaisemmin selostamaan kodissa esiintyviä eri maalaustöitä ja maalattujen esineiden hoitoa.
Lattiat.
Uusien lattioiden maalaus tulee harvemmin kysymykseen kotityönä, jonka vuoksi se voitaneen tässä sivuuttaa. Ohjeita saadaan pyydettäessä Tikkurilan Tehtailta, os.: Tikkurila.
Sensijaan voi vanha lattia tarvita uudestimaalausta. Lattia pestään lämp. vedellä, johon on lisätty vähän soodaa ja huuhdotaan pesun jälkeen puhtaalla vedellä. Lohkeileva vanha maali raapitaan tarkoin pois. Täten paljastuneet paikat sivellään kerran öljyvärillä, jonka jälkeen koko lattiapinta pohjustetaan joko öljyvärillä tai kaupassa
[6]
saatavalla Tikkurilan Lattia-pohjavärillä, joka kuivuu kovemmaksi kuin öljyväri. Pohjamaalauksen kuivuttua vähintäin yhden vuorokauden, sivellään sen päälle Tikkurilan Lattia-emalia, joka on kuiva seuraavana päivänä, mutta parempi on, jos se voi saada kovettua parikin vuorokautta ennenkuin lattia otetaan käytäntöön.
Toinen yksinkertainen menetelmä on, että edellämainitun pohjustuksen päälle sivellään lattialakkaa, joka muodostaa kauniskiiltoisen ja hyvin vahvan pinnan.
Jos vanha lattiapinta ei ole pahasti kulunut, voidaan sen päälle suoraan sivellä Lattia-emalia!tai Lattia-Lakkaa. Tällöin on kuitenkin tärkeätä, että lattiapinta ensin pestään mitä huolellisimmin puhtaaksi liasta ja rasva-aineista.
Mitä menekkiin tulee, riittää pohjustustyössä 1 kilo öljyväriä tai Lattia-pohjaväriä n. 15-18 m2 alaan. Lattiaemalia ja lattialakkaa voidaan laskea menevän 1 kg. noin 12—15 m2 alaan.
Maalattu lattia puhdistetaan pesemällä vedellä ja saippualla. Jos sitä ei vahata, hoidetaan sellainen pinta parhaiten siten, että se päivittäin pyyhitään märältä rievulla. Jos se on vahattu hoidetaan sitä samoin kuin vahattuja mattoja.
Kynnykset.
Kulumiselle enimmin alttiina ovat kynnykset, jotka niinmuodoin ovat useimmin korjattavaa. Näiden maalaamista varten on kaupassa saatavana Tikkurilan Lattia-emalia eli Kynnysväriä pienissä 1/8- ja 1/4-purkeissa. Edellinen riittää useampaa kynnystä varten. Kun kynnys on pesty lämpimällä vedellä ja saippualla, sivellään kynnysväriä ensin yksi kerta kuluneisiin paikkoihin ja niiden kuivuttua yli koko kynnyksen. Tähän työhön sopii parhaiten n. 3-4 cm levyinen mutlari.
Seinien jalkalistat
pestään kuten edellä on selitetty. Maalataan tarvittaessa öljyvärillä tai emalivärillä. Öljyvärillä maalattaessa on huomioitava, että värillä ei kosketella seinäpaperia, sillä öljyvärillä on taipumus imeytyä pitkin paperia ylöspäin, siten aikaansaaden rumia tahroja. Tämä imeytyminen estetään, jos paperin reuna sivellään liimaliuoksella.
Parkettilattia.
Uuden parkettilattian puhdistamiseen ei pidä käyttää vettä eikä muita pesunesteitä, koska parketti niistä vähitellen tummenee, vaan puhdistetaan se pyyhkimällä tärpättiin kastetulla rievulla, jonka jälkeen lattia kiillotetaan KIVA kiillotusvahalla.
Vanhan parketin puhdistaminen tapahtuu parhaiten lievällä soodaliuoksella karkean harjan avulla. Soodaliuos valmistetaan siten että n. 10 litraan lämmintä vettä liuotetaan 1/4 kilo soodaa. Jos tarpeelliseksi havaitaan, lisätään sooda-annosta. Lipeätä tai suopa-vettä ei pidä käyttää.
[7]
Jo tummentunut parketti voi huomattavasti vaaleta soodakäsittelyn kautta. Kun parketti täten on puhdistettu ja saanut kuivua, vahataan se tavalliseen tapaan.
Parkettilattia voidaan myös lakata selluloosalakalla, DICCO Parkettilakka, joka kuivuu puolessa tunnissa. Tällöin on kuitenkin parketti ensin mitä huolellisimmin puhdistettava huokosiin tunkeutuneesta liasta ja rasvaaineista, sillä pieninkin rasva- tai vahajäte voi aiheuttaa sen, että selluloosalakka ei kuivu.
Linoleumi- eli korkkimatto.
Jos vahattu matto on puhdistettava, pestään se lämpimällä vedellä ja saippualla puhtaaksi ja vahataan, kuivuttua, uudestaan. Katso lähemmin vahausta koskevaa selostusta kohdasta »Kiillotusvahat».
Päällepainettu matto, jota ei vahata, pysyy kauniin näköisenä, jos se kerta viikossa pyyhitään kuoritulla maidolla.
Linoleumimattoja voidaan myös lakata Unica Linoleumilakalla N:o 115, joka suojelee maton kuvioita kulumiselta ja tekee maton kestävämmäksi. Jos matto on kulutukselle paljon alttiina, on lakkaus vuoden tai parin kuluttua uudistettava.
Lakattua mattoa on helpoin pitää puhtaana pyyhkimällä sitä märältä rievulla. Jos halutaan, voidaan lakattua mattoa myös vahata, mutta ensimäisen kerran kuitenkin aikaisintaan pari viikkoa lakkauksen jälkeen.
Vanhan linoleumimaton lakkaus.
Jos matto on ennen vahattu kiillotusvahalla, on tämä huolellisesti poistettava pesemällä vahvalla, lämpimällä soodaliuoksella, johon käytetään 1 kg pesusoodaa n. 10 litraan vettä. Soodaliuos sivellään lattiaan pehmeällä harjalla tai siveltimellä ja annetaan sen liuottaa. vahaa n. 10 minuuttia. Samalla hangataan matto karkealla harjalla ja huuhdotaan tämän jälkeen puhtaaksi. lämpimällä vedellä ja pehmeällä rievulla. Huuhtominen toistetaan puhtaalla lämpimällä vedellä vähintäin kaksi kertaa. Maton puhdistus onnistuu parhaiten, jos ainoastaan pieni lattiapinta, n. 2 m2 puhdistetaan kerrallaan. Viimeinen huuhtelu on tehtävä yli koko lattian. Tämän jälkeen annetaan maton kuivua vuorokauden. Ellei vahaa ole täydellisesti poistettu estää tämä lakan kuivumasta.
Sen jälkeen lakataan matto linoleumilakalla tai sivellään lattiaemalilla yhteen tai kahteen kertaan, tarpeen mukaan. Jos sively tehdään kahteen kertaan, on lakka tai lattiaemali ensimäistä sivelyä varten ohennettava n. 10-15 %:lla tärpättiä. Ensimäisen sivelyn tulee saada kuivua vähintäin 1-2 vuorokautta.
Vanhaa kulunutta mattoa on paras maalata värillisellä Lattia-emalilla. Matto on ennen maalausta edellä selitetyllä tavalla puhdistettava liasta ja rasva-aineista. Kuluneet paikat sivellään ensin kerran Lattia-emalilla, jonka kuivuttua koko lattiapinta sivellään Lattia-emalilla.
[8]
Uuden linoleumimaton lakkaus.
Jos uutta läpipainettua tai päällepainettua mattoa halutaan heti lakata, on matto mitä huolellisimmin puhdistettava ennen lakkausta. Jos uuden päällepainetun maton pinta näyttää puhtaalta, pyyhitään se kuitenkin bentsiinillä niin että pintaa peittävä ohut rasvakalvo häviää. Jos pinta on tahrainen, pestään se laimealla soodaliuoksella ja tämän jälkeen vielä pyyhitään bentsiinillä. Uusi läpipainettu matto on, samoinkuin vanha ennen vahattu matto aina pestävä soodaliuoksella ja tämän jälkeen vielä pyyhittävä bentsiinillä, niin että kaikki rasva-aineet mitä huolellisimmin saadaan pois.
Läpipainettua mattoa varten käytetään 1 kg soodaa 10 litraan vettä. Päällepainettu matto ei siedä yhtä vahvaa liuosta, siinä käytetään 1/2 kg soodaa samaan vesimäärään. Sen jälkeen lakataan matto Linoleumilakalla, yhteen tai kahteen kertaan, tarpeen mukaan. 1/4-gallona (= 1 kg) riittää yhdellä sivelyllä n. 20 m2 alaan.
Päällepainetulla matolla muodostaa yksi sively tavallisesti jo tarpeeksi paksun pintakalvon. Läpipainettua matto tarvitsee ensimmäisen kerran kaksi sivelyä.
Pahvilattia.
N.k. Ensopahvilla peitetty lattia pohjustetaan vernissalla tai ohuella öljyvärillä, jonka kuivuttua pinnalle sivellään Tikkurilan Lattia-emalia kaksi kertaa, kumpikin sively hyvin ohueen. Tällaisen lattian maalaus on uudistettava heti kun pinta näyttää kuluneelta.
Kiillotusvahat.
Kun parketti tai matto on puhdistettu edellä selitetyllä tavalla, levite tään pinnalle ohut, tasainen kerros KIVA-kiillotusvahaa. Vahaa annetaan hetkisen kuivua ja hangataan sitten joko kiillotuskoneella, kiillotusharjalla, tai villarievulla tahi myös pehmeään villakankaaseen kiedotulla harjalla, kunnes lattia saa kauniin kirkaskiiltoisen pinnan. Hienompi kiilto saadaan jos pintaa lopuksi vielä hangataan kuivalla villarievulla tai huovalla. 1 kilo kiillotusvahaa riittää n. 70-100 m2 alaan.
N.k. juoksevaa kiillotusvahaa (AIRA vahaa) käytettäessä on huomioitava seuraavaa: Rasiaa on ennen käyttöä ravistettava. Vahaa on suojeltava kylmältä. Jos se kuitenkin jähmettyisi, asetetaan rasia hetkeksi lämpimään veteen, jolloin vaha tulee käyttökelpoiseksi. Juoksevaa vahaa käytetään myös kiillotuskoneessa. Uusi tai pesty parketti on vahattava pari kertaa peräkkäin ennenkuin tarpeeksi paksu pintakerros muodostuu, koska ensimäinen sively imeytyy kokonaan huokoiseen pintaan. Parempi olisi tällaisessa tapauksessa ensin käyttää tahdasvahaa.
Katto.
Vanhaa paperi- tai ensopahvikattoa, joka aikaisemmin on ollut maalattu liimavärillä, käsitellään seuraavasti:
Jos katossa esiintyy ruskeita, veden tai kosteuden aiheuttamia täpliä, sivellään nämä ensin kahteen kertaan spriilakalla. Sitten sivellään katto suopaliuoksella, joka tehdään siten, että n. 5 à 6 litraan vettä liuotetaan 250 gr. suopaa. Seuraavana päivänä valmiiksimaalataan katto tavallisella liimavärillä.
Toinen menetelmä on, että vanha liimaväri pestään pois kylmällä vedellä sienen avulla. Tämän jälkeen sivellään pinta ohuella liimavedellä. Kun liima- vesisiveIy on kuivunut, tehdään väli-
[9]
maalaus öljyvärillä ja välimaalauksen kuivuttua tehdään viimeistelysively WALLPAINT-värillä.
Rapattua kattoa käsitellään siten, että liimaväripinnan irtonainen ja lohkeileva väri tarkoin raapitaan pois. Tämän jälkeen sivellään pinta vernissalla, johon on sekoitettu 10-20 % tärpätti, sekä aivan vähäisen sinkkivalkoista. Kun tämä vernissasively on kuivunut 3-4 vuorokautta, sivellään kattoon uudelleen liimaväriä. Myös voidaan mainitulla vernissapohjalle tehdä välimaalaus öljyvärillä, jonka kuivuttua viimeistelysively tehdään WALLPAINT-värillä.
Katon viimeistelysively voidaan myös tehdä öljy- tai emalivärillä, esim. UNICA tai KIRI Emalilla. Jos katto on aikaisemmin ollut maalattu öljy-tai emalivärillä, sovellutetaan uudestimaalauksessa sopivissa kohdin samaa menetelmää kuin vanhojen huonekalujen maalauksessa.
Paneelikatto, joka jätetään puun-väriin, sivellään Unica Kattolakalla 104.
Huonekalujen hoito.
Vahatun huonekalun pinnasta poistetaan tahrat tärpättiin kastetulla pehmeällä villa- tai flanellirievulla hankaamalla ja täten puhdistettu paikka kiillotetaan uudelleen kiillotusvahalla. Vahaa on siveltävä niin ohuesti, ettei pinta tule tahmeaksi. Jos pintaan olisi vaikuttanut niin syövyttävä aine, että petsivärityskin on vahingoittunut, on koko pinta pestävä ammoniakilla, jonka jälkeen se uudelleen väritetään petsillä ja vahataan. Kun vahaa on hierottu pinnalle, annetaan sen kuivua vuorokauden, jonka jälkeen se villaisella rievulla hangataan kiiltoon.
Petsiväritys tehdään yksinkertaisesti siten, että pieni erä kidepetsiä liuotetaan lämpimään veteen. Vettä lisätään sitten kunnes haluttu värisävy saadaan. Koska värisävy ei ole sama kuivana kuin märkänä, on sitä kokeiltava puupalasella. Petsiväriä sivellään siveltimellä runsaanlaisesti. Se kuivuu noin puolessa tunnissa. Jotta petsiväri tunkeutuisi paremmin puuhun on hyvä lisätä siihen n. 10-25 % ammoniakkia.
Kiillotetun (puleeratun) huonekalun, esim. pianon, mahonkihuonekalun t.m.s. pinnasta poistetaan tahrat paloöljyyn kastetulla pehmeällä villa- tai flanellirievulla, jonka jälkeen pinta hangataan kuivaksi ja kiiltoon toisella, kuivalla rievulla. Parempi kiiltotulos saavutetaan jos paloöljyyn sekoitetaan muutama tippa parafiiniöljyä tai tavallista ruoka-öljyä.
Tällaisten tahrojen poistamista ja yleensä kaikkia kodissa esiintyviä huonekalujen kiillotustöitä varten valmistavat Tikkurilan Tehtaat erästä erikoista nestettä, nimeltä
[10]
DICCO Kiiltoliuos N:O 335,
joka on erinomainen puhdistamisja kiillotusneste kaikenlaisia lakattuja ja maalattuja pintoja varten, jotka ovat menettäneet kiiltonsa. Käsittely on seuraava. Pulloa ravistetaan hyvin, pehmeä kangaspalanen kastellaan kiiltoliuoksella ja pintaa hangataan sillä hetkisen. Sitten jatketaan hierontaa kuivalla vaatteella kunnes saadaan hyvä kiilto. Suuremmilla pinnoilla on paras kiillottaa pienempi osa pintaa kerrallaan. Jos kiillotettaessa väriä lähtisi vaatteeseen, niin tämä ei vahingoita pintaa.
Tällä kiiltonesteellä saadaan naarmutkin pois pinnasta.
Jos väkiviina tai jokin muu syövyttävä neste tai kuuma esine, esim. kahvipannu on aiheuttanut vaaleita täpliä pintaan, on se kiillotettava uudelleen. Jos vahinko kohdistuisi vain lakkakalvon pintapuoleen, niin voidaan täplä mahdollisesti hioa pois märkähiontapaperilla N:o 220, jonka jälkeen pinta tästä kohden lakataan tai maalataan uudelleen, ellei sitä saada kiiltoon DICCO Kiiltoliuoksella hankaamalla. Jos pinta on vahingoittanut läpeensä, kuten useimmiten on laita, niin on lakka- tai väripinta täplän kohdalta poistettava värinpoistonesteellä NOPSA, jonka jälkeen pinta hiotaan hiekkapaperilla N:o 2 ja lakataan tai maalataan uudelleen. Aremmissa tapauksissa on kuitenkin parasta jättää tällainen työ ammattimiehen tehtäväksi.
Lakattu huonekalu. Tahrat poistetaan ja pinta kiillotetaan DICCO Kiiltoliuoksella N:O 335 edellä esitetyllä tavalla. Jos pintaan on tullut naarmuja, on se hiottava hienolla hiekkapaperilla ja lakattava uudelleen UNICA Huonekalulakalla N:o 103. Tuolit ja penkit lakataan UNICA Penkkilakalla N:o 101.
Tamminen huonekalu voidaan kiillottaa yksinkertaisesti siveltimellä sivelemällä sitä shellakkapulituurilla. Vahva pinta muodostuu jos tälle pohjalle vielä sivellään kerta väritöntä selluloosahuonekalulakkaa DICCO Huonekalulakkaa 1043.
Huonekalujen uudestimaalaus.
Jos maalattu huonekalu on maalattava uudestaan, raapitaan lohkeileva maali pois ja koko pinta pestään laimealla soodaliuoksella. Kun pinta on kuivunut, hiotaan se hiekkapaperilla, jonka jälkeen kuluneet paikat sivellään ensin kerran jollakin halutun sävyisellä emalivärillä — esim. UNICA, KIRI tai YEDDO-emalilla, - ja näiden kuivuttua sivellään samaa emali-väriä yli koko pinnan.
Parempi tulos saadaan jos pinta ensin pohjustetaan öljyvärillä tai Tikkurilan Emalipohjavarillä. Kun tämä on kuivunut ja pinta hieman hiottu, sivellään sille kerta emaliväriä. Jos maalattavasta huonekalusta halutaan poistaa vanha väri kokonaan jotta pinta tulisi sileämmäksi, tehdään tämä joko vahvalla lipeäliuoksella tai NOPSA Värinpoistonesteellä.
[11]
Uudet huonekalut.
Uudet huonekalut maalataan samoin siten, että ne pohjustetaan öljyvärillä kerran tai pari ja valmiiksi maalataan emalivärillä.
Petsillä väritetty pinta voidaan myös lakata UNICA HuonekaLulakalla 103 tai Huonekalulakalla D.T. 118 tai DICCO Huonekalulakalla 1043.
Vanhempi vahakiillotusmenetelmä.
Huonekalu väritetään halutunsävyisellä vesipetsivärillä, mutta voidaan se myös jättää ilman petsiväritystä, niinkuin useinkin on laita tammesta ja koivusta tehtyjen huonekalujen.
Jos pinta on väritetty, hangataan se petsivärin kuivuttua jouhisudilla tahi karkealla rievulla, jonka jälkeen kiillotusvahaa (KIVA-vahaa) levitetään pinnalle kohtalaisen ohuesti rievun avulla. Kun vaha on saanut kuivua muutaman tunnin tahi mieluimmin seuraavaan päivään, hierotaan pinta kiiltoon villarievulla. Vahatulle- pinnalle sivellään pehmeän siveltimen avulla tavallista spriipulituuria. Tämän käsittelyn jälkeen pinta on valmis. Usein jätetään myös pulituuria sively pois ja huonekalu on valmis, kun vaha on hierottu kiiltoon.
Tällä tavalla käsitelty pinta on hienonnäköinen, mutta hyvin arka vedellä y.m.
Selluloosa-menetelmä.
Vahva ja erittäin kestävä pinta saadaan, kun huonekalua käsitellään selluloosalakalla.
Se Ilulo osalakat ja värit eroavat öljylakoista ja öljyemaleista m.m. siinä, että niiden kuivuminen tapahtuu yksinomaan liuotusaineiden haihtumisen kautta, kun taas öljylakan kuivuminen on pääasiassa öljyjen hapettumista. Kuivuvien öljyjen hapettuminen on suhteellisen hidasta ja tähän verrattuna tapahtuu selluloosa-lakkojen liuotusaineiden haihtuminen muutamassa hetkessä, jolloin saadaan selluloidia muistuttava pintakalvo.
Jotta lakkaus selluloosalakalla onnistuisi, on aina muistettava että se tehdään runsaanlaisesti eikä niinkuin öljylakoilla lakattaessa, jotka. kuten aikaisemmin on mainittu, ovat siveltävät ohuesti ja hyvin tasoitettavat yli pinnan, jotta ne eivät nahoittuisi tai rypistyisi kuivuessa. Niinkuin jo on mainittu, eivät selluloosalakat rypisty paksummaltikin siveltyinä.
Pystysuoria pintoja siveltäessä, kuten esim. kaappia lakattaessa, olisi paras kääntää pinta vaakasuoraan asentoon, jolloin lakan valuminen estyy. Jo n. 5minuuttia lakkauksen tapahduttua , kun väri on alkanut sitkistyä, voidaan esine taas asettaa pystysuoraan asentoon. Huomautettakoon vielä, että sivelyn tulee tapahtua nopeasti yhteen suuntaan käyvin vedoin, ei milloinkaan ristiin rastiin. Jo siveltyä kohtaa, josta väri on alkanut sitkistyä ei pidä enää kosketella siveltimellä.
Selluloosa-aineita, siis DICCO Emalia ja DICCO Huonekalulakkaa ei milloinkaan saa ohentaa tärpätillä tai
[12]
bentsiinillä, vaan ainoastaan erikoisella ohennusnesteellä DICCO Thinner'illä N:o 1020. Samoin Thinner'illä puhdistetaan myös siveltimet, kädet ja poistetaan sillä tahrat vaatteista y.m.
Kaikki selluloosavärit ja lakat samoinkuin niiden ohennusaineet ovat hyvin tulenarkja, eikä niitä senvuoksi milloinkaan pidä käsitellä lähellä avovalkeaa.
Selluloosaväri Dicco Emali
on hyvin sopiva kaikenlaisiin maalaus-töihin kodeissa. Se kuivuu 1/2 tunnissa. Sitä voidaan sivellä vanhalle emaliväri-tai öljyväripinnalle sekä emalipohjaväripinnalle. Öljylakalla tai vahalla käsitellylle pinnalle Dicco Emalia ei pidä sivellä eikä myöskään tuoreelle öljy-tai emalivärille, vaan ovat tällaiset väripinnat poistettavat ammoniakilla tai värinpoistonesteellä NOPSA.
Uusia huonekaluja maalattaessa saavutetaan hyvä tulos, jos puunpinta ensin pohjustetaan ohuella öljyvärillä, jonka jälkeen sille sivellään emalipohjaväriä. Kun tämä on saanut kuivua, mieluimmin kaksikin vuorokautta, tehdään viimeistelysively Dicco Emalilla.
Yksinkertaisempi menetelmä on se, että uusi puunpinta ilman muuta pohjustusta sivellään muutama kerta Dicco Emalilla, 3-4 tunnin väliajalla sivelyjen välillä.
Dicco Emali muodostaa hyvin kovan ja kestävän pinnan. Se sopii hyvin tuolien, pöytien, pesutelineiden, leikkikalujen, matkalaukkujen y.m.s. sivelemiseen sekä. kaikenlaisia rauta-ja levyesineitä, kuten leipäkoreja, tarjottimia, lampunvarjostimia sekä emaloituja esineitä, kuten pesuastioita, vesisankoja y.m.s. varten. Samoin myös vahingoittuneiden kaakeliuunien, posliinien, taulukehyksien y.m.s. korjaamiseen ja maalaamiseen.
Dicco Huonekalulakka N:o 1043
kuivuu n. 1/2tunnissa muodostaen hyvin vahvan kalvon, jota ei turmele suola-tai rikkihappo, saippua, kuuma vesi, kuumat esineet, väkiviina y.m.s. Lakkapinta on myös hyvin kova ja kimmoisa ja omaa sentakia suuren vastustuskyvyn mekaanisia vaikutteita, kuten kolauksia y.m.s. vastaan.
Hyvin kaunis pinta saadaan, kun petsillä väritetty pinta ensin sivellään kerta spriipulituurilla, jonka päälle yhteen tai kahteen kertaan, miten halutaan, sivellään selluloosalakkaa.
Huonekalu, joka aikaisemmin on ollut kiilloitettu spriilakalla, mutta johon on tullut naarmuja tai jonka pinta muuten on vahingoittunut, voidaan verrattain yksinkertaisesti uudestilakata selluloosalakalla. Pinta hiotaan kevyesti hiekkapaperilla N:o 0 ja tomu pyyhitään huolellisesti pois. Tämän jälkeen sivellään huonekalu kerran selluloosalakalla. Lakan kuivuttua n. tunnin, voidaan huonekalu ottaa käytäntöön. Tämän yksinkertaisen käsittelyn kautta on se saanut kauniin, silkille vivahtavan pinnan, joka on hyvin kestävä. Jos tähän pintaan halutaan korkeakiilto, saadaan se helposti DICCO Kiiltoliuoksella 335 kiillottamalla.
Selluloosalakkaa ei voida sivellä pinnalle, joka ennen on lakattu öljy-
[13]
lakalla eikä myöskään vahatulle pinnalle syystä että se liuottaa nämä aineet, jotka selluloosalakkaan siten sekoittuneina estävät sen kuivumisen. Kun tällaisia pintoja halutaan selluloosalakalla lakata, on niistä ensin vanha lakka tai vaha huolellisesti poistettava.
Ruokakomerojen maalaus.
Vanha maalipinta pestään puhtaaksi lämpimällä vedellä ja saippualla tahi suovalla. Jos pesuveteen käytetään soodaa, on liuos tehtävä niin laimeaksi, ettei se syövytä vanhaa maalipintaa. Kun pinta pesun jälkeen on täydellisesti kuivunut, maalataan se tarpeen mukaan yhteen tai kahteen kertaan öljyvärillä tai mieluummin PESTOvärillä, joka on erittäin tarkoituksenmukainen, happoja ja pesua kestävä lakkaväri. Maalauksen jälkeen on ruokakomeron ovi pidettävä muutamia päiviä auki, jotta maalinhaju nopeammin
Keittiöt ja kylpyhuoneet.
Keittiöiden ja Kylpyhuoneiden maalatut seinät ja katot hoidetaan samalla tavalla kuin edellisessä kohdassa on selitetty. Maalataan öljy- tai emalivärillä tai PESTO pesun- ja haponkestävällä seinävärillä.
Ovet ja ikkunat.
Ovet, ikkunat. Puhdistamista varten pestään ne lämpimällä vedellä ja saippualla. Jos tahrat eivät tällä lähde, hangataan ne pois paloöljyyn kastetulla rievulla. Suopaa tai lipeätä ei pidä käyttää, koska ne voivat vahingoittaa kiiltopintaa. Tehokas pesu-liuos saadaan myös lisäämällä 3-4
ruokalusikallista ammoniakkia sangolliseen vettä.
Ikkunapenkkien, ikkuna- ja ovilautojen, astiainpesupöytien y.m.s. maalaus suoritetaan samalla tavalla kuin vanhojen huonekalujen uudestimaalaus.
jääkaappien maalaus.
Jääkaapin maalaus toimitetaan suurin piirtein samoin kuin vanhan huonekalun:
Pinta pestään ensin puhtaaksi, jonka jälkeen se hiotaan hiekkapaperilla N:o i tai 2 ja hiontapöly pyyhitään tarkalleen pois. Jos kaappi halutaan valkoiseen tai vaaleansävyiseen väriin, on se ensin pohjustettava emalipohjavärillä, joka tämän jälkeen hiotaan hiekkapaperilla N:o 2. Sen jälkeen valmiiksimaalataan kaappi UNICA, KIRI tai YEDDO Emalilla. Kulööriväriin maalattaessa on pohjustus tehtävä samansävyisellä joko öljy- tai emalivärillä ja viimeistelysively jollakin yllämainituista emaliväreistä.
Kylpyammeitten maalaus.
Sinkistä tai galvanoidusta pelistä tehdyt ammeet käsitellään seuraavasti:
Amme pestään lipeävedellä ja hiotaan hyvin hiekkapaperilla N:o 3 tai 4, jonka jälkeen se huuhdotaan puhtaalla kuumalla vedellä. Tämä käsittely on välttämätön, jotta ammeen pinnalle mahd. muodostunut saippuarasvakerros saadaan pois. Tämän jälkeen tehdään pohjustusmaalaus Tikkurilan Emalipohjavärillä. Emalipohjaväriä ostetaan valmiina tahtaana ja on se pohjustustarkoitukseen ensin ohennettava tärpätillä sivelykuntoiseksi, jonka jälkeen siihen lisätään n. 20 % UNICA Venelakkaa N:o 113. Kun tämä sively on kuivunut, tehdään seuraava sively
[14]
myös Emalipohjavärillä, mutta nyt ainoastaan ohennettuna tärpätillä, ilman venelakkalisäystä. Kun tämä sively on saanut kuivua 1-2 päivää hiotaan se hiekkapaperilla N:o 2 ja valmiiksi maalataan UNICA tai KIRI Emalilla.
Emaloitu kylpyamme käsitellään seuraavasti:
Amme pestään ensin lämpimällä pesusoodaliuoksella, jotta sen pinnalle muodostunut saippuakerros saadaan tarkalleen pois. Tämän pesun jälkeen huuhdotaan amme puhtaalla vedellä ja kuivataan. Jos kylpyveden rauta-pitoisuudesta ammeen syrjälle olisi muodostunut ruskeahko kerrostuma, saadaan tämä pois miedonnetulla suolahapolla. Kun amme näin on puhdistettu, hiotaan emaloitu pinta vielä kevyesti smirgelikankaalla ja hiontapöly pyyhitään tarkalleen pois. Tämän jälkeen maalataan amme KIRI tai UNICA emalilla yhteen tai kahteen kertaan tarpeen mukaan.
Jos emaloidun kylpyammeen syrjässä on paikkoja, joista emalikerros jonkun ammeen saaman kolauksen takia on lohkeillut, käsitellään nämä paikat samalla tavalla kuin sinkkiammeen maalausta koskevassa kohdassa on selostettu.
Vesisäiliön maalaus.
Vesisäiliön sekä sisä- että ulkopuolen maalaus suoritetaan samalla tavalla kuin peltisen kylpyammeen maalaus. Haluttaessa voidaan säillö myös pohjustaa mönjävärillä (vernissalla ja lyijymönjällä) ennenkuin sively Emalipohjavärillä tehdään.
Puiset tarjottimet.
Puiset tarjottimet, vahatut tai lakatut, käsitellään kuten edellä on mainittu. Uudesti lakataan huonekalulakalla. Väritön selluloosalakka muodostaa tässä pinnan, joka erinomaisesti kestää kuumuutta ja kaikkia nesteitä.
Metalliesineet.
Lampetit, kynttiläjalat, ovenrivat, verhotangot, tarjottimet, pokaalit y.m. raudasta, messingistä, tinasta, kuparista, hopeasta j.n.e. valmistetut esineet lakataan
DICCO Metallilakalla 1036.
Lakkakalvo tulee aivan näkymätön mutta se estää metallipinnan ruostumasta, syöpymästä ja hapettumasta (oksideerautumasta) helpottaen siten suuressa määrässä niiden puhdistusta. Sively tapahtuu sopivimmin pienellä, pehmeällä hiussiveltimellä.
Peltiuunien maalaus.
Uunin peltipinta hiotaan hyvin karkealla hiekkapaperilla N:o 4 ja pohjustetaan emalipohjavärillä, johon on sekoitettu n. 15 à 20 % öljylakkaa, mikä seos valmistetaan siten, että kun emalipohjaväri on ohennettu sopivaan sivelykuntoon, lisätään siihen mainittu määrä öljylakkaa, esim. Unica. Vene-lakkaa N:o 113. Seuraava sively tehdään emalipohjavärillä ilman lakka-lisäystä.
Jos emalipohjaväri halutaan värilliseksi, (kaupasta saa ainoastaan valkoista), ovat halutut kuivat värit ensin sekoitettavat tärpättiin, jonka jälkeen tämä -väriseos sekoitetaan valmiiksi ohennettuun emalipohjaväriin. Emaliväripohjustuksen kuivuttua, toimitetaan viimeistelysively UNICA tai KIRI Emalivärillä.
Jos uusi pinta halutaan himmeäksi, on himmeä öljyväri WALLPAINT
[15]
tähän tarkoitukseen hyvin sopiva. WALLPAINT kestää kuumuutta erinomaisen hyvin, ja voidaan sitä sen-vuoksi myös peltiuunin maalauksessa käyttää pohjustusvärinä emalivärin alle.
Jos peltiuuni on aikaisemmin maalattu, on ennen uudestimaalausta vanhasta väripinnasta kaikki lohkeileva väri tarkoin raapittava pois tahi mieluummin koko vanha väri poistettava värinpoistonesteellä NOPSA, jonka jälkeen uudestimaalaus suoritetaan edelläolevaa menettelytapaa noudattamalla.
On kuitenkin vaikea saada väriä, joka kestää sen korkean kuumuuden, joka vallitsee lähinnä uuninluukkua. Tässä paikassa tummenee öljy- tai emaliväri ennen pitkään. Parhaimman vastustuskyvyn kuumuutta vastaan omaa aluminipronssiväri.
Peltiuunin maalaus pysyy kauimmin kauniina, jos uuninluukun aukon ympärille maalataan n. 8 a io cm:n leveä reunus alumini- tai kuparipronssilakkavärillä.
Uuninluukut.
Valurautaiset uuninluukut kiillotetaan hankaamalla niitä grafiittijauheella, mistä ne saavat hyvän kiiltopinnan. Jos uuninluukkuja halutaan sivellä alumiinipronssivärillä, ovat ne. ensin huolellisesti puhdistettavat lipeällä pesemällä ennenkuin pronssiväriä sivellään, muuten alumiini pian alkaa. irtaantumaan.
Lämpöjohtopattereita
sivellään pron ssitinktuuralla (Unica Pronssitinktuura N:o 102 t. Pronssitinktuura D. T. N:o 142) tai mieluummin erikoisella Unica Lämpöjohtolakalla N:o 121 johon kukin itse voi sekoittaa joko alumiinipronssia tahi haluamansa sävyistä kuivaa väriä. Kuivia värejä käytettäessä on Lämpöjohtolakka 121 ohennettava n. 5—10 % tärpättiä. Alumiini- tai kuparipronssia varten ohennetaan lakka 50-75 % tärpättiä. Lämpöjohtolakasta tehty pronssiväri kestää kuumuutta paremmin, mitä enemmän lakkaan on lisätty tärpättiä.
Liimavärin valmistus.
Liimaväri katon maalaukseen valmistetaan siten, että liitujauhoja kaadetaan veteen hyvin paksulta. Tätä seosta ei saa hämmentää. Kun se on seisonut muutaman tunnin, kaadetaan liika vesi siitä pois ja tämän jälkeen hämmennetään seos hyvin pohjaa myöten ja siihen lisätään puhdasta tai siivilöityä liimaliuosta niin paljon, että. se kuivuttuaan muodostaa pinnan, josta ei lähde mitään käteen pintaa kosketeltaessa. Nopeimmin voi tätä. koetella esim. sivelemällä maalia paperipalaselle, joka kuivataan tulen edessä. Katonmaalaus suoritetaan n.k. liimavärisiveltimellä ja voidaan sively tehdä kohtalaisen paksulti.
N. 20 neliömetrin suuruista kattopintaa varten riittänee 5-6 kiloa liitu-
[16]
jauhoja, jotka kaadetaan 5 litraan vettä. Tähän sekoitetaan 1 liimalevy. Jos liimaväri maalattaessa tuntuisi liian paksulta, lisätään siihen vähän vettä.
TlP-TOP Nahkaväri
on erikoisväri kaikenlaisten nahka- ja tekonahkaesineiden, kuten jalkineiden, käsilaukkujen, päällyksien y.m. värittämistä varten.
Esine puhdistetaan bentsiinillä, der., spriillä t. DICCO Thinnerillä puhtaaksi. TIP-TOP pulloa ravistetaan hyvin ennen käyttöä ja väriä sivellään pehmeällä siveltimellä ohuesti ja tasaisesti. Kuivuu nopeasti muodostaen kauniin kestäväkiiltoisen pinnan. Ei tahri. Tekee esineet uuden näköisiksi.
Toimitetaan 20 eri väriä. Käyttöohje seuraa jokaista pulloa.
KOLIBRI-Hattulakka
Erikoislakka olki- ja juurihattujen värjäämistä varten. Antaa niille kauniin, hienon värin ja kestävän kiillon. Tekee vanhan hatun uuden näköiseksi. Saadaan 15 eri valonkestävää väriä.
Vesi ei liuota KOLIBRI'a, eikä se siis valu sateessa.
Hattu puhdistetaan. Lakkapulloa ravistetaan hyvin ja hattu sivellään runsaasti mutta tasaisesti niin ettei lakka valu tai muodosta pisaroita. Koska lakka kuivuu nopeasti, on pienempi ala, mieluummin olkipunosta seuraten, kerrallaan siveltävä valmiiksi ja siten keskeyttämättä nopeasti jatkettava yli koko pinnan. On vältettävä siveltämästä paikkoja, jotka jo ovat kuivuneet, sillä saumapaikoista voi väripinta tulla epätasaiseksi. Jos kaksi sivelyä tarvitaan, tulee ensimmäisen olla täysin kuiva ennenkuin uusi tehdään.
Jos hattu on ennen värjätty hattulakalla ja vanha lakka halutaan poistaa, tehdään se helposti värinpoistonesteellä NOPSA.
Tahrojen poistaminen vaatteista.
Maali- rasva- y.m. sellaiset tahrat poistetaan vaatteista helpoimmin Dicco Thinner'illä. Runsaasti kostutetulla villaisella vaatepalasella hangataan tahraa, kunnes se katoaa. Jos maaliväri on kuivunut tahi jos se on tunkeutunut syvemmälle kudokseen, on se liuotettava sivelemällä sitä runsaasti ja tarpeen vaatiessa useamman kerran peräkkäin Dicco Thinner'illä, jonka jälkeen kangas pestään lämpimässä saippuavedessä. Jos maalitahra on tuore, voidaan se myös poistaa tärpättiin tai bentsiiniin kostutetulla vaatepalasella hankaamalla.
Käsistä poistetaan tuoreet maalitahrat tärpätillä, bentsiinillä tahi Thinner'illä. Jos väri on kovettunut, saadaan se parhaimmin pois Thinner'illä tahi NOPSALLA.
[Takakannen sarjakuva on katsottavissa erikseen]
Helsinki 1932. K. F. Puromiehen kirjapaino.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti