9.7.15

Meripihkalakka nikkarin ja sorvarin teoksia varten.

Suomen Teollisuuslehti 11-12, 1.6.1889


Hyvää meripihka lakkaa joka hiomatta antaa lakeeratulle esineelle kirkkaan kiillon, valmistetaan siten että 100 gr. hyvää meripihkaa paunaan lasittuun keittoastiaan ja kostutetaan ruokalusikallisella tärpättiä. Astia suljetaan, kuumennetaan hiilustalla ja meripihka pidetään sulana lähes ¼ tuntia. Sitte nostetaan kansi pois ja meripihka hämmennetään puulastalla kunnes se täydelleen on sulanut. Nyt otetaan astia tulelta ja kun sen sisältö on vähän jäähtynyt, kaadetaan lämmintä tärpättiä vähin erin sulan meripihkan sekaan. Kun meripihka ja tärpätti täydelleen ovat yhtyneet toisiinsa niin lisätään vielä sen verran tärpättiä että aine käy niin sakeaksi että se hitaasti juoksee vinoon asetetulta lasilevyltä. Sitte lisätään vielä 50 gr. hyvin keitettyä liina-öljyvernissaa ja annetaan vielä kerran kiehahtaa, jonka jälkeen valmis meripihkalakka sihvitään puhtaan, tiviin liinavaatteen läpi ja säilytetään lasiastiassa. Ennen lakeeraamista on puuesine tarkasti siveltävä liimavedellä. Enemmän kuin kaksi sivellystä ei tarvita; kuitenkin tulee ensimäisen olla hyvin kuivan ennen kuin toinen vedetään päälle. Tämmöisen lakan valmistamiseen käytetään meripihkatavaroita valmistaessa syntyneitä lastuja ja tähteitä.

Ei kommentteja :