22.7.09

Kaunistakaa Kotinne.

Lounas 96, 12.12.1890

Keinona kietoa ihmissydäntä on kiinnittää se kotiinsa ja siteittten wahwistamiseksi on koti tehtäwä niin hauskaksi, mukawaksi ja kauniiksi kuin mahdollista, ja löytyy tuhat tapaa aikaan saada tämä wähillä kustannuksilla, wähällä ajalla ja wähällä taidolla. Se nopeus, jolla me woimme koristaa kotimme, on suuri-arwoinen ja paljon enemmänkin pienet kustannukset.

Yksi näitä äärettömän monia keinoja siihen, jotka nyt owat naisten ja jopa poikain ja tyttöjenkin käytettawinä, on emaljoitsemis taito.

Se emalji, jota on helpoin käyttää, on äskettäin keksitty "Aspinall'in emailji". Sitä on yhtä helppo käyttää kuin tawallista wäriä ja tekee pinnan yhtä kauniin kowaksi ja kiiltäwäksi kuin mikä lakeeraus tahansa — Tuskinpa löytyy yhtään esinettä taloudessa, jota tällä ei woitaisi siistitä tai muuttaa niitä wiehättäwämmäksi koristeeksi. Muutamat naiset owat emaljoineet makuhuoneensa huonekalut siinä tarkotuksessa että ne sopusointuisiwat wärillään muutamiin kallisarwoisiin poimutelmiin, ja moni esine, olkoonpa kuinka wanha ja ruma tahansa, woidaan wähällä kustannuksella muuttaa uudeksi, somaksi esineeksi.

Luku hyödyllisiä keinoja, joilla Aspinallin emaljia woidaan käyttää, woitaisiin lukea äärettömiin saakka, tarwitsee waan alkaa ja yksi aate toisensa perästä syntyy wähemminkin nerokkaassa päässä. Saadakseen toimeen helppoja lahjoja on emailji werrattoman arwokas, kun jokainen wanha esine woidaan niin kaunistaa, että lahjan ikää ei koskaan woida huomata.

Jokainen, jota on käyttänyt herra Aspinall'in emaljia, osottaa kernaasti hänelle kiitostansa, ja ennemmin tai myöhemmin on warmaan herra Aspinall'ille jokaisessa hauskassa perheessä, missä yksi purkki hänen emaljiaan on auttanut werhoomaan paljon wiallisuuksia, pystytettäwä kiitollisuuden muistomerkki."

Edellä olewa kiittäwä lausunto on ollut luettawana eräässä italialaisessa lehdessä.

Täällä Porissa myöpi tätä näin kiitettyä koristus-ainetta kapteeni Oscar Heine, joka asuu kauppias Alfthanin talossa raastuwantorin kulmassa.

Ei kommentteja :