29.12.09

Auta Coloriastoa

Coloriaston tavoitteena on mm. julkaista tärkeimmät suomalaiset vanhat värjäys- ja maalausaiheiset kirjat.

Minulla on valmiiksi skriptattuna muutamia kirjoja ja useita lehtiartikkeleita, joiden julkaisuun minulla on julkaisijan luvat, mutta joiden kirjoittajatiedot puuttuvat.

Lisäksi tällä sivulla mainitaan kirjoja, joita etsin Coloriastoa varten ja joita minulla ei ole vielä missään muodossa.

Julkaisemisen kannalta olisi tärkeää tietää kirjoittajan kuolinvuosi (kun on kulunut 70 vuotta kirjoittajan kuolemasta, tekstit saa julkaista), mutta muulta kannalta myös kaikki muu tieto kirjoittajasta olisi mukava tallentaa Coloriastoon. Siinä tapauksessa, että kirjoittajan kuolemasta ei ole kulunut 70 vuotta, luvan tekstin julkaisemiseen voivat antaa kirjoittajan perilliset. Tämän vuoksi kaikki vihjeet esim. elinpaikasta jne. sukulaisten jäljittämiseksi olisivat tarpeellisia!

Coloriasto vastaanottaa mielellään pieniäkin tiedonsirkamia, esim. tietoa siitä, millä paikkakunnalla kirjoittaja on vaikuttanut tai missä työssä hän on ollut - tai mitä tahansa muuta, joka auttaa selvittämään tekstien julkaisuoikeutta. Ota siis yhteyttä, jos tiedät alla mainituista kirjoittajista:
- elinvuodet
- jälkeläisten yhteystiedot tai jos hänellä ei ole jälkeläisiä
- asuinpaikan
- työpaikan
- tms. tietoa, joka voi helpottaa tietojen löytymistä

Voit jättää tietosi tämän viestin kommenttiin (myös anonyyminä) tai lähettää sähköpostiini paivi.hintsanen@coloria.net

-------------
Kirjoittajat tietoja elinvuosista tai perikunnan yhteystietoja kaivataan julkaisuluvan saamiseksi!
Jos tiedät kaivatut elinvuodet tai jos tiedät jotain jälkikasvusta/sukulaisista, joilta lupaa voisi kysyä, lähetä tiedot minulle sähköpostitse: paivi.hintsanen@coloria.net
-------------

Emilia Fogelklon:
* Väri-ilon historiaa (Käsiteollisuus 2, 1928); TILANNE: Artikkeli on hallussani, mutta lupa julkaisuun puuttuu.
ei mitään tietoja kirjoittajasta.
Elinvuosia ja/tai perikunnan yhteystietoja sekä lupaa artikkelin julkaisuun kaivataan.

Alina Hellen:
* Neuvoja kotivärjäykseen kasviaineilla
TILANNE: Kirja on hallussani, mutta lupa julkaisuun puuttuu. Kirjan julkaisseelta Kansanvalistusseuralta on saatu lupa julkaista Alina Hellenin kirja. En kuitenkaan tiedä Hellenin elinvuosia ja onko kirja jo julkaisuvapaa.
Elinvuosia ja/tai perikunnan yhteystietoja sekä lupaa artikkelin julkaisuun kaivataan.

Anna Henriksson:
* Pellavalankain valkaisemisesta, numeroimisesta ja värjäämisestä (Käsiteollisuus 3/1917); TILANNE: Artikkeli on hallussani, mutta lupa julkaisuun puuttuu.
Biografiakeskus kertoo: Anna Henriksson (1874 - 1963) kuului pitkään suomalaisen kotiteollisuuden keskushallinnon uranuurtajiin. Hän toimi myös aktiivisesti käsi- ja kotiteollisuuden luottamustehtävissä ja pyrki osaltaan nostamaan suomalaisen osaamisen ja alan ammattilaisten arvostusta.
Perikunnan yhteystietoja ja lupaa artikkelin julkaisuun kaivataan.


Elsa Kallio:
* Batiikki - harvojen harrastus (Omin käsin 1/1949); TILANNE: Artikkeli on hallussani; perikunnan vastausta lupapyyntöön odotetaan.
Näin kertoo Elsa Kallion veljen lapsen lapsi E. Fernandes: Siiri Elsa Maria Kallio o.s Poutiainen syntyi Sortavalassa 14.01.1889 ja kuoli 18.03.1955 Helsingissä. Hän oli tekstiilitaiteilija, joka sommitteli ja valmisti mm. ryijyjä ja muita tekstiilitöitä, batiikkityöt olivat hänen alaansa. Hänellä oli oma työhuone (ateljee) Albertinkadulla, lähellä Bulevardia Helsingissä. Hän matkusteli paljon ja teki opintomatkoja mm. Pariisiin, Tukholmaan ja Berliiniin. Hän otti myos osaa näyttelyihin niin kotimaassa kuin myös muualla (Amsterdam, Antwerpen, Barcelona). Elsa Kallio sommitteli myos Kas-Kas kotivarit.

V. J. Kallio:
* Ammattimaisesta vanhanaikaisesta tekstiilituotteiden värjäyksestä yleensä ja erikoisesti Liljeroosin tehtaassa Tampereella TILANNE: Kirjan sisältö on hallussani; perikunnan vastausta lupapyyntöön odotetaan.
Näin kertoo Väinö Kallion puolison, Elsa Kallion veljen lapsen lapsi E. Fernandes: Väinö Johannes Kallio syntyi Uskelassa 08.06.1887 ja kuoli 18.1.1946 Helsingissä. Hän oli matematiikan, fysiikan ja kemian lehtori, bibliofiili. Julkaisi paljon mm. Halikon historia, Salon historia, keskikoulun luonnonoppi, Fysiikan oppikirja lukioluokkia varten, Fennica-kirjallisuuden salanimiä ja kirjamerkkejä, harrasti myos valokuvausta. Hänen puolisonsa oli batiikkitaiteilija Siiri Elsa Maria Kallio.

Alma Koskinen:
* Kesäiseen luontoon - värikasveja keräämään! (Kotiliesi 12, 1929); TILANNE: Artikkeli on hallussani, mutta lupa julkaisuun puuttuu.
Alma Koskinen on ollut Suomen Kotiteollisuusliitto ry:n perustajajäsen (25.5.1929). Kotitalousopettaja?.
Elinvuosia ja/tai perikunnan yhteystietoja sekä lupaa artikkelin julkaisuun kaivataan.

Elvi Erämetsä, os. Pakarinen:
* Pakarinen: Sinisen, harmaan ja mustan painamisesta kasviaineksilla Suomessa, Virossa ja Liivinmaalla TILANNE: Kirja on hallussani, mutta lupa julkaisuun puuttuu.
* Erämetsä: Vähäisen värikasveista (Omin käsin 2/1946); TILANNE: Artikkeli on hallussani, mutta lupa julkaisuun puuttuu.
Elvi Erämetsä (o. s. Pakarinen, 28.6.1904–10.11.1978). Kotimaisten kielten tutkimuskeskus (Kotus) kertoo: Elvi Erämetsä syntyi Rautalammilla ja kävi koulunsa Kuopiossa, jossa hänen äidinkielenopettajansa Antti Lönnbohm herätti elämäniän kestävän innostuksen kasveihin ja erityisesti niiden kansanomaisiin nimityksiin. Vuonna 1925 Pakarinen tuli Helsingin yliopistoon opiskelemaan suomea ja sen sukukieliä. Vuonna 1930 hänestä tuli vastaperustetun tutkimuslaitos Suomen suvun assistentti, joka keräsi aineistoa Suomen kielen etymologiseen sanakirjaan.
http://www.kotus.fi/index.phtml?s=710
Perikunnan yhteystietoja sekä lupaa artikkelin julkaisuun kaivataan.


Anna-Liisa Saalas:
* Kankaan kuvittamisesta. II Batiikkivärjäys. (Käsiteollisuus 2 / 1926); TILANNE: Artikkeli on hallussani, mutta lupa julkaisuun puuttuu.
Taidekasvattaja, julkaissut kirjan Luovat kädet; toiminut vielä 1960-luvulla aktiivisesti taidekasvatuksen alalla.
Elinvuosia ja/tai perikunnan yhteystietoja sekä lupaa artikkelin julkaisuun kaivataan.


-------------------
Coloriasto etsii kirjoja ja artikkeleita
Jos sinulla on hallussasi allaolevat kirjat tai artikkelit ja haluat lahjoittaa ne Coloriaston käyttöön, lainaa niitä skannausta varten tai ota valokopiot.

KIRJAT

Honkanen, Kaarina: Värjäysohjeita. Hämeenlinna, 1938. Ei mitään tietoja.

Kallio, Elsa: Värjäysopas. Helsinki, 1954. Ei mitään tietoja.

Setälä, Salme & Setälä, Vilho: Oma vaatevartiani: vaatteiden puhdistus-, värjäys- ja korjausohjeita joka ... - 1939. Ei mitään tietoja.




LEHTIARTIKKELIT:

Väreistä ja väriaineista. Kotitaide 2/1905, 14-15.

Värit laajemmassa merkityksessä. Kotitaide 1-2/1911, 20-21.

Henriksson, Anna: Väriaineista ja värjäämisestä I-IV Käsiteollisuus 1919 (jatkoartikkeli neljässä eri lehdessä; numerot ei tiedossa)

Brummer-K-o [Brummer-Korvenkontio], Arttu: Kirkkaampia värejäkö? Käsiteollisuus 6/1922, 82-84.

Koskinen, Alma: Kesäiseen luontoon värikasveja keräämään ! Kotiliesi 4/1929

Saalas, Anna-Liisa: Värien soinnuttamisesta. Kotiliesi 5/1947


MYÖS MUITA VANHOJA VÄRIIN LIITTYVIÄ KIRJOJA, ARTIKKELEITA, MITÄ VAAN vastaanotetaan skannattuina, kopioina tai lainana.

-------------------

Coloriasto etsii lahjoituksena vanhoja väriin liittyviä julkaisuvapaita tekstejä: lehtileikkeitä, artikkeleita, kirjoja - ja ennenkaikkea vanhoja ihmisten omia väreihin (värjäys/maalaus) liittyviä muistiinpanoja! Myös vanhaa kuvamateriaalia otetaan vastaan.

Coloriasto etsii kielitaitoisia vapaaehtoisia, joilla on mahdollisuus kääntää muunkielisiä tekstejä suomeksi. Käännöstä kaipaavat tekstit löytyvät yllä olevasta hakusanalistasta kohdasta käännettävät. Jos olet kiinnostunut, ota yhteyttä ja kerro minkä tekstin aiot kääntää.

Coloriasto etsii puhtaaksikirjoittajia, joilla on intoa kirjoittaa vanhoja tekstejä kuvasta tekstimuotoon. Puhtaaksikirjoittamista kaipaavat tekstit löytyvät yllä olevasta hakusanalistasta kohdasta kaipaa puhtaaksikirjoitusta. Jos olet kiinnostunut, ota yhteyttä ja kerro minkä tekstin aiot kirjoittaa puhtaaksi.

12 kommenttia :

Kirsti Lehtinen Vippipooki t:mi kirjoitti...

Tässä Elvi Erämetsän eli Pakarisen tiedot:

http://www.kotus.fi/index.phtml?s=710

kurkkaa tuolta, kuolinvuosi 1978

Kirsti Lehtinen Vippipooki t:mi kirjoitti...

Niin siis samalla kerralla löytyi Kotus-sivuilta eli Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen luetteloista Elvi Pakarisen ja Elvi Erämetsän nimellä tiedot. Olen etsinyt Elina Fogelklon - nimellä kaikenlaista ja päätynyt siihen, että nimen kirjoitusasun täytyy olla joko vanhahtava tai väärä. Löysin Emili Fogelklou - nimisen teologin, jolla on oma seura. En tiedä, olisiko oikea henkilö. Tuo sana -klo voidaan kirjoittaa niin monella eri tavalla ja Fogel- osa voisi varmaan kokeilla etsiä Fågel-muodossa. Klo tarkoittaa kluuvijärveä joten Lintujärvi(tässä tapauksessa merestä noussut ja sulkeutunut alue)on ihan järkevä sukunimi.
Klou - sanaa voi kirjoittaa esim. Glu glou klu klo -versioina, aina suomalaisella o-tai u-kirjaimella.

Kirsti Lehtinen Vippipooki t:mi kirjoitti...

Nimi Fågelklo löytyy täältä meidän maailmanperintöalueeltamme ilmeisesti juuri siksi, että se kuvaa näitä meidän ainutlaatuisia lintu-kluuvi-järviämme. Täällä Vaasassa vaikuttaa samanniminen suku, saat nimen minulta s-postista. Jospa sattumoisin löytyisi sukulaisia.

Kirsti Lehtinen Vippipooki t:mi kirjoitti...

Niin vielä että jos olet kiinnostunut, ja sinulla on mahdollisuus tulla tänne Pohjanmaalle, täällä on useita eri paikallisten kylien museoita. Niistä saa runsaasti tietoa värjäämisestä ja varmasti voi kopioida tai skannata arkistoissa olevia teoksia, useimmat ovat kyllä ruotsinkielisiä. Museot erikoisine itse värjätyistä langoista tehtyine tekstiilien kokoelmineen ovat ehdottomasti näkemisen arvoiset, oppaina itse käsityön iäkkäät taitajat.

Päivi kirjoitti...

Kiitos Vippipookille arvokkaiden tietojen etsimisestä!

Jonkin aikaa sitten joku epäili, että Fogelglon voisi olla tukholmassa asunut Emilia Fogelklon-Nordlind - ja kommentin mukaan ilmeisesti Käsiteollisuus-lehdessä julkaistiin melko paljon ruotsin kielestä käännettyä materiaalia.

Mutta ehdottomasti kaikki polut pitää tutkia - ehkä se vastauskin sitten löytyy!

Kirsti Lehtinen Vippipooki t:mi kirjoitti...

voit käyttää henkilöhakuun Pipl-hakusivustoa, jos siitä nyt olisi sitten apua...Fogelklou-nimi taitaa tarkoittaakin linnunkynttä eikä lintujärveä niinkuin erheellisesti ensin ajattelin

Kirsti Lehtinen Vippipooki t:mi kirjoitti...

Mukavaa hellepäivän puuhaahan tämä on. Olemme korjaamassa perinteistä saaristolaishuvilaa taloksemme ja etsiskelin erilaisia perinnemaalien ohjeita kun tulin Coloriastoon, loistava sivusto!
Tässä tiedot Eva Anttilasta:
(Oli sitten ihan tavallisessa kuvataiteilijamatrikkelissa. Luulen että perheenjäseniä löytyy.Julkista tietoa joten laitan sen tähän. Minulla taitaakin olla useita Anttilan kuvittamia lastenkirjoja vielä oikein hyväkuntoisina hyllyssäni.)

ANTTILA EVA
Kuvataiteilija
c/o Paavo Anttila Lähderanta 6 Q
02720 Espoo


Suomen Taiteilijaseura
rekisteriseloste
matrikkelin sähköposti
curriculum
henkilötiedot
taiteellinen_työ
ryhmät
yksityiset
kansainväliset
kokoelmat, julkiset
palkinnot, arvonimet
julkaisut, dokumentit
juryt, kuratoinnit
taideopetus, muu työ
omin sanoin


TAITEELLINEN TYÖ
Tiivistelmä

Taiteilijan debyytti 1915.

Kirsti Lehtinen Vippipooki t:mi kirjoitti...

Ellinor Ivalo oli oikealta nimeltään Ellinor Wikström joten kesti hiukan ennen kuin löysin hänet. Hän on kuulunut Kerkkosten sukupuuhun. Laitan sähköpostissa tarkat tiedot. Omaiset löytyvät melko varmasti tuon sukutaulun perusteella.

Kirsti Lehtinen Vippipooki t:mi kirjoitti...

Oma vaatevartiani
Salme Setälä, Vilho Setälä
Otava
antikvariaatti Nykyaika Oy
1939
Kunto: K3 Nidottu (pehmeäk.)
11.00 €
Saatavilla:1 kpl

Löytyy: www.antikvariaatti.net - sivustolta, sieltä voit hankkia kirjan

Kirsti Lehtinen Vippipooki t:mi kirjoitti...

Alma Koskisen artikkeli löytyy varastokirjastosta jos sen haluaa lainata sieltä kaukolainana oman kirjaston kautta sen saa kun tilaa


Tidskriften Kotiliesi : alla sidor
1929 :4, Kesäiseen luontoon värikasveja keräämään ! Alma Koskinen. ..... 490
KODINHOITO. 1929 :4, Koiden hävittäminen. ........... 912 KODINHOITO. ...
http://www.varastokirjasto.fi/digiphpt/zrnkotiliesise.php?pa...

Kirsti Lehtinen Vippipooki t:mi kirjoitti...

Hei pitkästä aikaa. Olen asettunut asumaan Merenkurkkuunn, jonka kylissä on pitkä perinne lankojen värjäämisestä. Eilisessä kokoontumisessamme museolla saimme nähdä erään artikkelin, julkaisijana A.L. Finnilä. Siinä kerrottiin tuoreilla kasveilla värjäämisestä. Voimme lähettää tekstin sinulle.

Päivi kirjoitti...

Kirsti, tämähän olisi aivan mahtavaa! Otan mielelläni artikkelin vastaan!

Jos teillä on se tekstimuodossa tai skannattuna, niin sen voi lähettää sähköpostiini paivi.hintsanen@coloria.net
tai jos valokopioitte tekstin, niin sen voi laittaa postitse nimelläni osoitteeseen: Päivi Hintsanen, Kramsunkatu 7 A 12, 40600 Jyväskylä

Selvittelen, onko tekijänoikeus vielä voimassa ja jos ei ole, julkaisen tekstin Coloriastossa kaikkien luettavaksi. Jos tekijänoikeus on vielä voimassa, lähden selvittelemään lupia!

Kiitos etukäteen!